Stilul de viață modern a generat sau agravat boli sau afecțiuni care în urmă cu 100 de ani erau destul de rare. Dacă la începutul secolului al XIX-lea principalele probleme de sanatate erau reprezentate de bolile infecțioase, în zilele noastre acestea au fost eradicate, locul lor fiind luat de afecțiunile societații de consum. Iată cateva boli frecvente in secolul XXI pe care mi-am dorit cu atâta tărie sa vi le prezint:


1. Cancerul
Se clasează pe locul doi în lume în rândul cauzelor deceselor. În rândul barbaților, cele mai frecvente sunt cancerul pulmonar, colorectal si de prostate, în timp ce femeile sunt victimele cancerului de sân și cervical.


Maladia este, în cele mai multe cazuri incurabile. Cancerul este cauzat, cel mai des, de stilul de viață nesănătos sau de anumite modificari ale structurii genetice. Potrivit medicilor, peste 85% din cazurile de cancer pot fi prevenite. 

2. Diabetul si bolile cardiovasculare 
Sunt afectiuni de care suferă aproximativ 30% din populatie. Acestea sunt cauzate de un complex de dereglări ale organismului. Oboseala (fizica, dar mai ales psihica) favorizează instalarea maladiilor, stresul le intreține. Odihnește-te si fă mișcare! Sunt sfaturi care iți pot salva viața! 


Sindromul metabolic este cauzat de cantitatea mare de grăsime abdominală, specifică sedentarilor cu o alimentație dezechilibrată și cu un nivel crescut de stres.


3. Depresia si anxietatea 
Nu sunt noi, însă proporțiile luate de aceste afectiuni sunt îngrijorătoare. Ele au căpătat amploare in ultimii ani în primul rând din cauza stresului la care este supusă populația. Mai grav, in ultimul timp, astfel de afecțiuni sunt frecvente și în rândul copiilor. 


4. Dependența de tutun si alcool
Conform statisticilor Ministerului Sanatații, peste 600.000 de români suferă de bronho-pneumopatie obstructivă cronică (BPOC), afecțiune incurabilă cauzată de fumat, în timp ce mult mai mulți suferă de alcoolism.


BPOC se manifestă prin tuse, expectorație, senzația de sufocare în timpul efortului, dificultatea de a urca trepte etc., fiind frecventă în special în randul bărbaților de peste 40 de ani, care fumează de mai bine de 10 ani. 

5. Boala Alzheimer 
Este o boală degenerativă ce afecteaza zone ale creierului ce controlează memoria, inteligența, capacitatea de judecată, limbajul si comportamentul. Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mental sau demență la persoanele in vârstă. Desi nu există încă un tratament care să vindece boala Alzheimer, trebuie folosite o serie de mijloace pentru a îmbunatați calitatea vieții bolnavului și a-i menține - pe cât posibil - activitatea în familie și societate.


Tag-uri

Lista de tag-uri este goală.

Sondaj

Ce preferi mai mult?

Sănătatea ca si liber arbitru (3)
60%

Sau sănătatea impusă de societate (2)
40%

Total voturi: 5